TRƯỜNG THPT CHUYÊN NGUYỄN HUỆ

ĐỀ THI THỬ ĐẠI HỌC LẦN 1 - NĂM 2013
MÔN TIẾNG ANH
Thời gian làm bài: 90 phút (không kể thời gian giao đề)
Đề có 6 trang, gồm 80 câu trắc nghiệm
Mã đề thi 109
Họ, tên thí sinh:............................................. .............................
Số báo danh:............................................. ..................................


PART I: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.
Question 1: A. eventually B. capacity C. altogether D. particular
Question 2: A. appearance B. ambitious C. performance D. telephone
Question 3:A. temptation B. property C. government D. beautiful
Question 4:A. relation B. arrange C. summary D. eliminate
Question 5: A. interview B. processor C. essential D. compliment
PART II: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Question 6: To solve this problem, it is advisable _______ .
A. a drastic measure to be adopted B. that to adopt a drastic measure
C. that a drastic measure be adopted D. that a drastic measure is adopted
Question 7:
John. “Do you think that we should use public transportation to protect our environment?”
Laura. “_______ ”.
A. Yes, it's an absurd idea B. There's no doubt about it
C. Of course not. You bet D. Well, that's very surprising
Question 8: A few animals sometimes fool their enemies _______ to be dead.
A. have been appearing B. to be appearing
C. to appear D. by appearing
Question 9: On _______ he had won, he jumped for joy.
A. he was told B. having told C. being told D. telling
Question 10: The success of the party was mainly due to the presence of several_______ .
A. celebrations B. celebrated C. celebrities D. celebrates
Question 11: When a fire broke out in the Louvre, at least twenty _______ paintings were destroyed, including two by Picasso.
A. worthless B. priceless C. valueless D. worthy
Question 12: His brother refuses to even listen to anyone else's point of view. He is very_______.
A. open – minded B. kind – hearted C. narrow- minded D. absent - minded
Question 13: In most_______ developed countries, up to 50% of_______ population enters higher education at some time in their lives.
A. the/ q B. q/ q C. the/ a D. q /the
Question 14: What chemical is this? It's _______ a horrible smell.
A. giving over B. giving off C. giving down D. giving up
Question 15: I have told you not to do it_______ .
A. hundreds of times B. many hundred times
C. hundred times D. a hundred times
Question 16: Learning English isn't so difficult once you_______ .
A. get down to it B. get off it C. get on it D. get down with it
Question 17: George wouldn't have met Mary_______ to his brother's graduation party.
A. had he not gone B. hadn't he gone
C. if he has not gone D. if he shouldn't have gone
Question 18: Nowadays children would prefer history _______ in more practical ways.
A. to be taught B. teach C. be taught D. to teach
Question 19: John has a monthly bank _______ sent to him so that he knows how much there is in his account.
A. statement B. overdraft C. cheque D. balance
Question 20: Can you list the problems _______ poor and _______ countries?
A. facing/ overpopulation B. facing/ overpopulated
C. face/ overpopulated D. facing/ overpopulating
Question 21: In a few hours, we_______ the test, and we’ll go home and rest.
A. are finishing B. have finished C. will have finished D. will be finishing
Question 22: The doctor gave the patient _______ examination to discover the cause of his collapse.
A. a thorough B. an exact C. a universal D. a whole
Question 23: I thought you said she was going away the next Sunday,_______ ?
A. wasn't she B. didn't you C. didn't I D. wasn't it
Question 24: _______ non-verbal language is _______ important aspect of interpersonal communication.
A. q /an B. A/ the C. the/q D. The/a
Question 25: We bought some _______.
A. German lovely old glasses B. German old lovely glasses
C. lovely old German glasses D. old lovely German glasses
Question 26: Tom. "I'm sorry. I won't be able to come". - Mary. “_______”.
A. Great B. Oh, that's annoying C. Well, never mind D. Sounds like fun
Question 27: _______ air essential is to man, so is water to fish.
A. As B. Just C. Since D. Like
Question 28: If you had taken my advice, you _______ in such difficulties now.
A. wouldn't have been B. hadn't been C. wouldn't be D. won't be
Question 29: One's fingerprints are _______ other person.
A. different from B. different from any
C. differ from any D. different from those of any
Question 30: Jane wasn't in when I arrived. I suppose she _______ I was coming.
A. must have forgotten B. must forget C. may forget D. can't have forgotten
Question 31: _______ appears considerably larger at the horizon than it does overhead is merely an optical illusion.
A. The Moon B. The Moon which C. When the Moon D. That the Moon
Question 32: I should very much like to have gone to that party of theirs, but _______.
A. I'm not invited B. I will not be invited
C. I have not been invited D. I was not invited
Question 33: Jane. “It's going to rain”. Mary. “_______”.
A. I hope not so B. I don't hope either C. I don't hope so D. I hope not
Question 34: A good friend is _______ will stand by you when you are in trouble.
A. the one who B. a person that C. people who D. who
Question 35: _______, we tried our best to complete it.
A. Difficult as the homework was B. Thanks to the difficult homework
C. As though the homework was difficult D. Despite the homework was difficult
Question 36: She listened so attentively that not a word_______.
A. she had missed B. she missed C. she didn't miss D. did she miss
Question 37: On hearing the news she fainted and it was half an hour before she came_______ again.
A. round B. up C. over D. forward
Question 38: The policeman_______ him to appear as a witness.
A. let B. discouraged C. made D. compelled
Question 39: Many political radicals advocated that women should not be discriminated on the basic of their sex.
A. publicly supported B. rightly claimed C. publicly said D. openly criticized
Question 40: Staying in a hotel costs _______ renting a room in a dormitory for a week.
A. as much as twice B. twice as much as C. twice more than D. twice as
PART III: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction.
Question 41: The (A) reason he wants to take a leaving (B) of absence is that he (C) needs a complete (D) rest.
Question 42: His boss (A) has asked (B) him to respond (C) immediately (D) this fax.
Question 43: It is the writing (A) English that (B) causes difficulties (C) to foreigners (D).
Question 44: The (A) diameter of the Sun is more than (B) one hundred times (C) greater than (D) the Earth.
Question 45: Foreign students who are doing (A) a decision about which (B) school to attend (C) may not know exactly where the choices (D) are located.
PART IV: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to choose the sentence which is closest in meaning to the given one.
Question 46: Friendly though he may seem, he's not to be trusted.
A. He's too friendly to be trusted.
B. However he seems friendly, he's not to be trusted.
C. He may have friends, but he's not to be trusted.
D. However friendly he seems, he's not to be trusted.
Question 47: You should have persuaded him to change his mind.
A. It was essential to persuade him to change his mind but you didn’t.
B. You didn't persuade him to change because of his mind.
C. You should persuade him to change his mind.
D. You persuaded him to change his mind but he didn't listen.
Question 48: When the unemployment rate is high, the crime rate is usually also high.
A. The unemployment rate and the crime rate are both higher.
B. The higher the unemployment rate is, the higher the crime rate is.
C. The unemployment rate is as high as the crime rate.
D. The high rate of unemployment depends on the high rate of crime.
Question 49: I wish you hadn't said that.
A. I wish you not to say that. B. If only you didn't say that.
C. I hope you will not say that. D. It would be nice if you hadn't said that.
Question 50: “You're always making terrible mistakes”, said the teacher.
A. The teacher asked his students why they always made terrible mistakes.
B. The teacher realized that his students always made terrible mistakes.
C. The teacher complained about his students making terrible mistakes.
D. The teacher made his students not always make terrible mistakes.
PART V: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the one that best completes each sentence.
Question 51: My English is progressing __________.
A. odds and ends B. leaps and bounds C. bounds and leaps D. ends and odds
Question 52: Many of the current international problems we are now facing __________.
A. linguistic incompetencies
B. are the result of misunderstandings
C. are because of not understanding themselves
D. lack of the intelligent capabilities of understanding each other
Question 53: We got on well when we shared a flat, __________.
A. in spite of the different in our old
B. although the difference in our age
C. in spite that fact that I was much older than her
D. despite her being much older than me
Question 54: Having selected to represent the Association of American Engineers at the International Convention, __________.
A. the members applauded him B. a speech had to be given by him
C. the members congratulated him D. he gave a short acceptance speech
Question 55: When you do something, you should __________.
A. get through to B. turn over a new leaf
C. weigh up the pros and cons D. go down well with

PART VI: Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions from 56 to 60.
Telecommunicating is a form of computer communication between employees’ homes and offices. For employees whose jobs involve sitting at a terminal or word processor entering data or typing reports, the location of the computer is of no consequence. If the machine can communicate over telephone lines, when the work is completed, employees can dial the office computer from a distant site and transmit the material to their employers. A recent survey in USA Today estimates that there are approximately 8.7 million telecommuters. But although the numbers are rising annually, the trend does not appear to be as significant as predicted when Business Week published "The Portable Executive" as its cover story a few years ago. Why hasn't telecommuting become more popular?
Clearly, change simply takes time. But in addition, there has been active resistance on the part of many managers. These executives claim that supervising the telecommuters in a large work force scattered across the country would be too difficult, or, at least, systems for managing them are not yet developed, thereby complicating the manager's responsibilities.
It is also true that employees who are given the option of telecommuting are often reluctant to accept the opportunity. Most people feel that they need regular interaction with a group, and many are concerned that they will not have the same consideration for advancement if they are not more visible in the office setting. Some people feel that even when a space in their homes is set aside as a work area, they never really get away from the office.

Question 56: The author mentions all of the following as concerns of telecommuters EXCEPT_____ .
A. the lack of interaction with a group B. the different system of supervision
C. the fact that the work space is in the home D. the opportunities for advancement
Question 57: How many American workers are involved in telecommuting?
A. More than 8 million B. More than predicted in Business Week
C. Fewer than estimated in USA Today D. Fewer than last year
Question 58: It can be inferred from the passage that the author is _______.
A. the manager of a group of telecommuters B. a reporter
C. a telecommuter D. a statistician
Question 59: The word "resistance" could best be replaced by_______.
A. participation B. consideration C. opposition D. alteration
Question 60: Which of the following is the main topic of the passage?
A. A definition of telecommuting B. The advantages of telecommuting
C. An overview of telecommuting D. The failure of telecommuting

PART VII: Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions from 61 to 70.
Although they are an inexpensive supplier of vitamins, minerals, and high-quality protein, eggs also contain a high level of blood cholesterol, one of the major causes of heart diseases. One egg yolk, in fact, contains a little more than two-thirds of the suggested daily cholesterol limit. This knowledge has caused egg sales to plummet in recent years, which in turn has brought about the development of several alternatives to eating regular eggs. One alternative is to eat substitute eggs. These egg substitutes are not really eggs, but they look somewhat like eggs when they are cooked. They have the advantage of having low cholesterol rates, and they can be scrambled or used in baking. One disadvantage, however, is that they are not good for frying, poaching, or boiling. A second alternative to regular eggs is a new type of egg, sometimes called 'designer' eggs. These eggs are produced by hens that are fed low-fat diets consisting of ingredients such as canola oil, flax, and rice bran. In spite of their diets, however, these hens produce eggs that contain the same amount of cholesterol as regular eggs. Yet, the producers of these eggs claim that eating their eggs will not raise the blood cholesterol in humans.
Egg producers claim that their product has been portrayed unfairly. They cite scientific studies to back up their claim. And, in fact, studies on the relationship between eggs and human cholesterol levels have brought mixed results. It may be that it is not the type of egg that is the main determinant of cholesterol but the person who is eating the eggs. Some people may be more sensitive to cholesterol derived from food than other people. In fact, there is evidence that certain dietary fats stimulate the body's production of blood cholesterol. Consequently, while it still makes sense to limit one's intake of eggs, even designer eggs, it seems that doing this without regulating dietary fat will probably not help reduce the blood cholesterol level.

Question 61: What is the main purpose of the passage?
A. To introduce the idea that dietary fat increases the blood cholesterol level.
B. To inform people about the relationship between eggs and cholesterol.
C. To persuade people that eggs are unhealthy and should not be eaten
D. To convince people to eat 'designer' eggs and egg substitutes.
Question 62: According to the passage, which of the following is a cause of heart diseases?
A. minerals B. cholesterol C. canola oil D. vitamins
Question 63: Which of the following could best replace the word 'somewhat'?
A. in fact B. a little C. indefinitely D. a lot
Question 64: What has been the cause for changes in the sale of eggs?
A. increasing price B. decreased production
C. dietary changes in hens D. concerns about cholesterol
Question 65: According to the passage, one yolk contains approximately what fraction of the suggested daily limit for human consumption of cholesterol?
A. 3/4 B. 2/3 C. 1/2 D. 1/3
Question 66: The word 'portrayed' could best be replaced by which of the following?
A. studied B. destroyed C. tested D. described
Question 67: What is the meaning of 'back up'?
A. reverse B. advance C. block D. support
Question 68: What is meant by the phrase 'mixed results'?
A. The results are blended. B. The results are a composite of things.
C. The results are inconclusive. D. The results are mingled together.
Question 69: According to the passage, egg substitutes cannot be used to make any of following types of eggs EXCEPT?
A. boiled B. poached C. scrambled D. fried
Question 70: According to the author, which of the following may reduce blood cholesterol?
A. reducing egg intake but not fat intake B. increasing egg intake and fat intake
C. decreasing egg intake and fat intake D. increasing egg intake but not fat intake

PART VIII: Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word for each of the blanks 71 to 80.
The first question we might ask is: What can you learn in college that will help you in being an employee? The schools teach a (71)____many things of value to the future accountant, doctor or electrician. Do they also teach anything of value to the future employee? Yes, they teach the one thing that it is perhaps most valuable for the future employee to know. But very few students bother (72)____ it. This basic is the skill ability to organize and express ideas in writing and in speaking. This means that your success as an employee will depend on your ability to communicate, with people and to (73)____ your own thoughts and ideas to them so they will (74)____ understand what you are driving at and be persuaded.
Of course, skill in expression is not enough (75)____ itself. You must have something to say in the first place. The effectiveness of your job depends (76) ___ your ability to make other people understand your work as they do on the quality of the work itself.
Expressing one's thoughts is one skill that the school can (77)___ teach. The foundations for skill in expression have to be (78)____ early: an interest in and an ear (79)____ language; experience in organizing ideas and data, in brushing aside the irrelevant, and above all the habit of verbal expression. If you do not lay these foundations (80) ____ your school years, you may never have an opportunity again.
Question 71: A. large B. great C. far D. lots
Question 72: A. learning B. to learn C. with learning D. learn
Question 73: A. interpret B. give out C. transfer D. present
Question 74: A. both B. not C. as well D. either
Question 75: A. on B. for C. by D. in
Question 76: A. on most B. most on C. much on D. on much
Question 77: A. quite B. hardly C. truly D. really
Question 78: A. lied B. laid C. lain D. lay
Question 79: A. by B. in C. for D. of
Question 80: A. during B. of C. for D. when
-------The end -------





KEY



1C 2D 3A 4C 5C 6C 7B 8D 9C 10C
11B 12C 13D 14B 15A 16A 17A 18A 19A 20B
21C 22A 23B 24A 25C 26C 27A 28C 29D 30A
31D 32D 33D 34A 35A 36D 37A 38D 39A 40B
41B 42D 43A 44D 45A 46D 47A 48B 49D 50C
51B 52B 53D 54D 55C 56B 57A 58B 59C 60C
61B 62B 63B 64D 65B 66D 67D 68C 69C 70C
71B 72B 73D 74A 75B 76C 77D 78B 79C 80A
Bài viết thật bổ ích, bạn hãy bấm thích và chia sẻ bài viết này cho bạn bè cùng xem nào

Các bài viết liên quan: